Att ansluta din butik till tjänsten Google Search Console innebär i princip att du låter Google veta att just din butik existerar och bör finnas i deras sökfunktion. Tjänsten gör det även möjligt för dig att underhålla och mäta din butiks placering på Google, vilket gör GSC till ett utmärkt första steg om du önskar att skapa dig en god placering i Googles sökfunktion. Det är dessutom helt kostnadsfritt. Du kan läsa mer om tjänsten här.

Så här gör du för att ansluta din butik:

1. Gå in på Google Search Console.
  2. Tryck på knappen Starta Nu och skriv sedan in din fullständiga butiksadress (inkluderat https ) i det högra alternativet Webbadressprefix. Klicka sedan på Fortsätt.
  3. Välj alternativet HTML-tagg, du ska då få en kodbit, en så kallad meta-tagg som du kopierar.
    Google-Search-Console-Verifiering
  4. Navigera till Quickbutiks-kontrollpanel och säkerställ att du har Privatläge avaktiverat då din butik behöver vara live för att verifieras. Klistra sedan in meta-taggen under Inställningar > Egna scripts > Egna scripts i källkoden (head) och klicka på Spara.
  5. Gå tillbaka till Google Search Console och tryck på Verifiera.
  6. Klart.

Bra att veta

Om din butik har indexerats av Google medan den var i privatläge så kan det stå att butiken är ”offline”. Detta betyder då att indexeringen har gjorts medan butiken inte var publicerad. Man får då invänta att Google indexerar om sidan och att ansluta sig till GSC kan vara ett sätt att påskynda processen.