Vad är Dropshipping och hur fungerar det?

”Dropshipping” är när man säljer produkter som man inte själv har i lager, utan där man gör avtal direkt med leverantörer, som då ser till att när försäljningen sker – så skickar de produkten till slutkunden.

Dropshipping används av många e-handlare idag och är vanligt förekommande. Det är också många som kombinerar deras egna lager med dropshipping produkter för att visa/erbjuda bredare sortiment i deras webbutik. Det är ekonomiskt och du slipper köpa produkter i mängdvis med oron om du överhuvudtaget kommer att sälja alla produkterna som du har köpt in.

Med rätt avtal med leverantörer för dropshipping, står du alltså endast med optimering av webbutiken, kundtjänst och marknadsföring.

Måste man själv packa produkterna?

Nej, allt sköts av leverantören inklusive packningen. Det är leverantören som tar hand om hela leveransbiten och i vissa fall även returer.

Så här kan försäljningsprocessen med dropshipping ut.

  1. Kunden beställer något i din webbutik. Du får en beställning från kund på 100 kr.
  2. Du som butiksägare betalar leverantören kostnaden, som ett vanligt inköp inkl. frakt. I vårt 100 kronor exempel kan det vara 70 kr leverantören får.
  3. Beställningen genomförs hos leverantören och de skickar produkten till din kund.
  4. Din vinst på 30 kronor (i vårt exempel) behåller du.

Avtal & förtroende.

För att komma igång med dropshipping, behöver du avtal med leverantörer, företag som erbjuder just dropshipping. Det finns väldigt många som gör det, men också en del inom nischade branscher som väljer att inte göra det.

Det är viktigt att du ställer krav till din potentiella leverantör, säkerställer kvalitet, termer som längsta leveranstid och i det hela bygger en god relation med leverantören. Det är avgörande för en gemensam lyckad framgång på sikt.