För att lägga en beställning i en webbutik så är det en mindre, men smidig, process som utförs av kunden. Likadant för hanteringen. Här kan du läsa mer om hur det fungerar i praktiken för en vanlig webbutik.

Kund: Så utförs en beställning i butiken

1. Kunden kommer in i butiken, antingen på en kategori eller direkt på en produkt.
  2. Kunden lägger till en produkt i sin varukorg.
  3. Kunden väljer att gå till kassan.
  4. I kassan väljer kunden fraktsätt, betalsätt (oftast är båda förvalda) och fyller i sina leveransuppgifter.
  5. Kunden trycker Genomför beställning.
    1. Butiksägare får nu en orderavisering i kontrollpanelen om att en beställning har inkommit.
    2. Butiksägare får beställningen in i sin kontrollpanel och kan nu hantera den.
    3. Kunden får en orderbekräftelse med fullständig orderspecifikation.
    4. Lagersaldo för produkter justeras.
    5. Andra aktiverade funktioner (som t.ex skicka order till bokföringssystemet, e-postadress till nyhetsbrev-lista m.m.) utförs.
  6. Kunden kommer till ”Tack för ditt köp”-sidan.

Butiksägare: Så hanteras en beställning i butiken

1. Under Beställningar i din kontrollpanel hittas alla nya beställningar.
  2. Butiksägare öppnar en beställning.
  3. Butiksägare kan här ta del av vem och vad som har köpts.
    Här finns möjligheter för att ta kontakt med kunden, hämta följesedel, avbryta beställning eller markera skickad.
  4. Butiksägare hanterar och markerar sedan beställningen som skickad.
    1. Kunden får en leveransbekräftelse (om detta har valts) och med information om att paketet är på väg.
    2. Beställningen markeras som skickad i systemet.
    3. Betalsätt, som t.ex Klarna, får veta att beställningen har skickats och betalningen aktiveras (kort debiteras/faktura skickas till kund).
  5. Klart! Butiksägare kan börja hantera nästa beställning. Om det skulle uppstå något oväntat för en beställning så finns givetvis möjligheter för att delåterbetala, återbetala hela beloppet, avbryta beställning m.m.

Utbetalning

Efter det att betallösningen fått information om att beställningen har skickats så förbereds utbetalningen till dig. Detta sker enligt de villkor som är avtalat med respektive betallösning. Utbetalningarna kommer till dig från den betallösningen som kunden valt i kassan.