Den 14 september 2019 träder ett nytt direktiv för PSD2 i kraft, något som är viktigt att hålla sig uppdaterad om. Detta innebär att era kunder framöver kommer att behöva verifiera sig när de handlar från er eller andra sidor inom Europa, vid majoriteten av alla nätköp.

Vad är syftet med direktivet?

Syftet med direktivet är att skapa bättre förutsättningar för säkrare betalningar på nätet. Detta innebär att butiker nu kommer ha som krav att erbjuda en stark kundautentisering (SCA). När en kund genomför en beställning i er butik och betalar med kort så kommer denne framöver att behöva verifiera sin identitet. Detta kommer göra det säkrare för kunden att betala, samtidigt som det minimerar riskerna för bedrägeri som exempelvis stulna kortuppgifter.

Hur görs detta?

Metoden som används när ett företag ber en kund att verifiera sig kallas för 3D Secure. Detta har funnits sedan tidigare, men man har nu utvecklat ett nytt säkerhetssteg som kallas för 3D Secure 2.0 Det har skapats för att öppna upp fler möjligheter till verifiering och för att förbättra upplevelsen samtidigt som det hjälper till att skapa en säkrare miljö på nätet.

Behöver jag som butiksägare göra något?

Nej. Vi har tillsammans med de olika betallösningarna arbetat för att alla tekniska delar ska finnas på plats när det nya direktivet träder i kraft. Ni behöver alltså inte göra några tekniska åtgärder i er butik, utan kan fortsätta precis som vanligt.

Blir det någon skillnad för mina kunder?

Ja. När en kund handlar i er butik och betalar med kort så kommer de framöver att behöva verifiera sin identitet. Hur detta sker är upp till kundens bank. Det vanligaste sättet att verifiera sig genom sker via Bank-ID.

Detta är ingenting som är unikt för just era kunder, utan berör alla som handlar på nätet. Vi ser väldigt positivt på detta och den utvecklingen som kommer att ske i samband med direktivet. I takt med att detta normaliseras så kommer bedrägeririsken vid näthandel minimeras markant.

Det finns vissa undantag

Vissa undantag finns däremot för det nya direktivet. Låga transaktionskostnader (köp under 300kr) och beställningar gjorda över telefon eller via mail är exempel på undantag. Vår rekommendation är dock att alltid utgå ifrån att verifiering kommer att behövas.

Var detta till hjälp?