Vill du hålla din butik tillfälligt stängd för exempelvis semester finns där ett antal åtgärder du kan ta till. Vår främsta rekommendation är att du kommunicerar tydligt till dina besökare varför butiken är stängd, hur länge den är stängd och hur det kan påverka din butiks leveranstider. Utöver det kan du sätta butiken i privatläge eller pausa din butiks prenumeration.

Informera om det i butiken – rekommenderat

Vi rekommenderar att du fortsätter att hålla butiken öppen samtidigt som du tydligt kommunicerar att butiken är semesterstängd. Annan nyttig information du kan dela med dig av är hur det kan påverka kunders beställningar, när du planerar att öppna upp igen samt hur dina kunder kan kontakta dig ifall de har frågor. På så sätt kan du fortsätta att driva trafik till butiken, ta emot beställningar och påverka din butiks SEO på ett positivt sätt.

Detta kan göras på olika sätt. Exempelvis kan du uppmärksamma dina kunder direkt via butikens startsida genom att där lägga till en ny sektion. För detta kan du använda dig av sektioner så som ”Text och bild jämsides”, ”Rubrik, och ”Egen sektion”. När kunder besöker din butik kan de direkt se att butiken är tillfälligt stängd, ett bra sätt för dig att fortsätta driva trafik till din butik medans du exempelvis är på semester.

Utöver det kan du lägga till en fritext i kassan. Detta är en text som visas när kunder går vidare till din butiks kassa. Här kan du informera kunden om att du har semesterstängt och hur det kan påverka deras beställning. Detta gör du genom att navigera till Inställningar > Kassa & Utformning och ange din önskade text i textfältet under fritext. Ett bra sätt för dig som vill fortsätta att ta emot beställningar medans du är på semester.

Har du prisplan standard kan funktionerna Notiser och Popups också vara användbara. Med dessa funktioner kan du på ett effektivt sätt uppmärksamma kunder på att du har semesterstängt samtidigt som du driver trafik till butiken och är öppen för att ta emot beställningar.

Sätt butiken i privatläge

Önskar du att istället hålla butiken stängd för besökare kan du sätta butiken i Privatläge. Att försätta sin butik i privatläge betyder att inga besökare får åtkomst till din butik, det är enbart du som kan se den och navigera dig runt i butiken.

Pausa din butiks prenumeration

Slutligen kan du också välja att Pausa din butiks prenumeration för 59/kr månaden. Även detta innebär då att din butik kommer försättas i privatläge.

Bra att veta

Väljer du att sätta din butik i privatläge eller pausa prenumerationen är det viktigt att du tänker på att detta kan påverka din butiks placering i sökmotorer negativt då indexering sker löpande. Du kommer under tiden även inte kunna driva någon trafik till butiken eller ta emot beställningar.