Ett produktflöde till Facebook eller Instagram innebär att du kan sälja via dynamiska produktannonser på Facebook eller via produkttaggar direkt i Instagram. Med ett produktflöde menas att ett flöde av samtliga produkter som du väljer, hämtas löpande av Facebook/Instagram för att ha koll på ditt sortiment – vad som är kvar i lager, bildändringar, prisändringar mm.

Det finns fyra avsnitt, alla med olika steg som du behöver följa för att funktionen ska fungera korrekt.

Så här gör du:

Aktivering i Quickbutik
  1. Navigera till Inställningar, lokalisera Försäljningskanaler, klicka på switch-knappen för att aktivera och välj Öppna.
  2. Lokalisera Facebook/Instagram Shopping, klicka på Aktivera och sedan på Koppla kategorier.
  3. Välj att Koppla en eller flera produktkategorier från din butik till en Facebook/Instagram kategori.
  4. Klicka på Spara och upprepa steg 3 igen för att lägga till fler kategorier.
    När du är klar har du skapat en lista över över kategorier som Facebook/Instagram får åtkomst till att hämta produkter från.
  5. Överst på sidan ser du din personliga feedlänk som du kommer använda längre fram.
Lägg till ID:n för dina produkter i Quickbutik

Facebook kräver att du har angett ID:n för dina produkter i produktflödet. Antingen via EAN som används som GTIN hos Facebook. Eller via Leverantörsnamn som används som Brand hos Facebook. Produkter utan någon av dessa ID:n kan avvisas vid inläsningen av produktflödet.

1. Navigera till Produkter, klicka på redigera för en produkt.
  2. Scrolla ned till Inställningar och lokalisera fälten EAN och Leverantörsnamn. Säkerställ att du använder dig av ett av alternativen.
  3. Använder du dig av EAN och val&varianter behöver EAN anges på respektive variant. Här kan du se hur du redigerar dina produktvarianter.
  4. Spara.
Lägg till en ny katalog i Commerce Manager

Ett produktflöde ingår i en katalog hos Facebook under Commerce Manager. För att skapa ett produktflöde behöver du först skapa en katalog.

1. Logga in på Facebook Business och öppna Commerce Manager.
  2. Lokalisera Resurser och klicka sedan på + Lägg till katalog.
  3. Välj E-handel som katalogtyp och gå vidare till nästa steg.
  4. Vid valet för vilken uppladdningsmetod katalogen ska ha, välj Ladda upp produktinformation och ange sedan ett valfritt namn till produktkatalogen.
  5. Klicka på Skapa. Din produktkatalog är nu skapad och du kan klicka på knappen Visa katalog för att se mer information.
Koppla ett dataflöde till din katalog i Commerce Manager

När du skapat en katalog i Facebook Commerce Manager kan du koppla ett produktflöde från din butik till katalogen.

1. Öppna din katalog i Commerce Manager och klicka på Katalog > Datakällor i menyn till vänster för att ställa in hur produktflödet till katalogen ska hämtas.
  2. Välj alternativet Dataflöde och klicka sedan på Nästa.
  3. På frågan ”Är du redo att ladda upp ditt kalkylark eller din fil?” väljer du alternativet Ja. Klicka på Nästa.
  4. Välj alternativet Använd en URL vid frågan om hur du vill ladda upp filen till din katalog. I fältet Ange webbadressen där din fil sparades anger du din länkadress till ditt Facebook-produktflöde som ni hittar i Quickbutiks kontrollpanel under Försäljningskanaler > Facebook/Instagram shopping (slutar på facebook-instagram.xml). Klicka sedan på Nästa
  5. Välj hur ofta du vill att ditt dataflöde ska uppdateras.
  6. Kontrollera dataflödets inställningar och bekräfta genom att klicka på Spara flöde och ladda upp.
  7. Klart! Din butiks produktflöde är nu kopplat till katalogen i Facebook Commerce Manager.

Om du önskar en mer detaljerad steg för steg-guide för hur du kopplar ett dataflöde klicka här.

Använder du detta för Instagram så finns det några steg till du behöver slutföra. Se hur du gör detta här.