Med Quickbutik ingår funktionalitet för att begära samtycke om användning av Cookies (webbplatskakor) och det i enlighet med GDPR-lagen. Som ägare av en webbplats bär du ett ansvar över att informera samt begära samtycke av insamlingen som görs av besökarens data. Din kund har numera rätten att välja bort att bli trackad.

Så här aktiverar du en Cookie-notis:

1. Navigera till Inställningar > Allmänt i din kontrollpanel.
  2. Bocka i Aktivera för Cookie-notis.
  3. Ställ in ditt meddelande om cookies (rubrik och meddelande).
  4. Välj hur besökarens upplevelse ska vara (tvingande eller uppmaning).
  5. Välj besökarens möjliga val i notisen. (alla eller inställningar / alla eller endast nödvändiga)
    Om du har valt alla eller Inställningar, välj vilka inställningar du önskar att erbjuda dina besökare. Aktivera Statistik och prestanda samt Marknadsföring om du har cookies i marknadsföringssyfte, exempelvis Facebook Pixel, eller Google Analytics.
    Besökaren kommer då få möjlighet att välja bort Marknadsföring och Statistik och prestanda i sina Cookies inställningar, men kan fortfarande handla som vanligt i butiken.
  6. Välj om du önskar en ljus eller mörk version av cookie notisen.
  7. Klicka på Spara.

När du har aktiverat notisen visas denna för alla besökare till din webbutik. Klickar kunden bort Cookie-notisen så visas den inte igen om kunden besöker webbutiken ett tag framöver. Detta kan dock variera beroende på besökarens inställningar för cookies i sin webbläsare.

Hur gör jag om jag har egna scripts i butiken?

Inbyggda funktioner som Quickbutik levererar, som t.ex. Facebook Pixel och Google Analytics, har anpassats och följer besökarens cookie inställningar automatiskt. Använder du dig av Egna scripts eller ändringar i källkoden, säkerställ då att du inte samlar in annan data utan att du har begärt samtycke först.

Använder du dig utav funktionen Egna scripts eller Källkodsåtkomst och har lagt till scripts som samlar in besöksdata i någon utsträckning, så kan du anpassa dessa scripts så att de endast körs om du har fått samtycke för det. Läs mer om hur du gör detta här.