Kategorier är som en samling av produkter. Genom att organisera sin webbutik i olika kategorier ger det besökarna en bättre överblick om vad du säljer och förenklar också navigeringen i butiken. Allt med syfte till att öka konverteringen. Av just den anledningen är det viktigt att ha bra och tydliga kategorier.

Det är som en fysisk butik där du t.ex har olika avdelningar för herrar och barn i en klädbutik, som underlättar besökare att hitta rätt. Men för en webbutik är kategorier inte bara för besökarens skull.

När du skapar kategorier i en webbutik och samlar dina produkter är det viktigt att du tänker på hur kategoristrukturen ska vara upplagt, har tydliga länkar samt beskrivningar för vad man hittar i just den kategorin. Det är för att sökmotorer också följer med och vill förstå vad som säljs i din webbutik.

5 tips på hur du kan optimera dina kategorier så bra som möjligt:

  1. Tänk ut en bra kategorilänk. Det är inte rekommenderat att ändra sina kategoriadresser för ofta eftersom man gärna vill bygga upp sitt länkvärde till kategorin.
  2. Använd nyckelord i kategorilänken.
    Säljer du flertals hdmi kablar är /hdmi-kablar/ bättre än t.ex otydliga /kablar/.
  3. Besökare älskar att dela. Ha enkla och förklarande länkar. Gärna länkar som går att skriva utan att behöva kopiera.
  4. När besökare eller kunder delar länkar till din sida runtom andra platser på nätet, så ger det ökat värde till länken och därmed ökar placeringar – allt för ökad organisk trafik. Har du då nyckelord i länken, kan du föreställa dig hur bra det är.
  5. Ha gärna tydliga förklarande texter på kategorisidan. Här kan du berätta om vilka produkter som finns, varför du har just dessa i ditt sortiment och mer. Dem ska inte vara för långa, men bör vara informativa och gärna innehålla nyckelord.

 

Behöver du hjälp med att skapa kategorier i din webbutik? Läs här!

Var detta till hjälp?