Google Analytics är ett verktyg som tar fram statistik om din butik, den mäter din trafik på många olika sätt som absolut kan vara värdefullt för dig som butiksägare.

Genom att mäta trafiken du får in kan du förstå dina besökare bättre och då se mönster för och hur de beter sig i din webbutik. Till exempel så kan du mäta hur många besökare du har haft en given tidsperiod, om de fastnar någonstans, vilka sidor som besöks och hur länge – allt för att ge en tydligare förståelse av kundens resa i din webbutik. Du kan sedan använda denna statistik för att optimera din butik för att göra den så användarvänlig som möjlig för dina kunder.

För att skapa ett konto på Google Analytics så behöver du göra så här:

1. Gå in r och tryck sedan på Start for Free
  2. Tryck på Skapa Konto och välj ”Att hantera mitt företag med
  3. Fyll i uppgifterna i rutan och tryck på Skapa.
  4. I rutan för Kontonamn skriver du in exempelvis ditt butiksnamn eller en annan titel som du önskar ha för ditt GA-konto.
  5. Välj de alternativ för datadelning som du föredrar och tryck sedan på Nästa.
  6. Välj sedan att du vill mäta din webbplats (Webb) och tryck på Nästa.
  7. Ange webbplatsens namn, webbadress och vilken branschkategori din butik tillhör (många brukar välja Handel) och välj sedan Sverige för Tidzon.
  8. Tryck på Skapa och det är Klart! Du har nu ett konto hos Google Analytics!
  9. Navigera till Administratör och under kolumnen Vy så väljer du Inställningar för E-handel
  10. Aktivera E-handel och välj om du önskar Aktivera rapportering för förbättrad E-handel (valfritt) och tryck sedan på Spara!

Vad du behöver göra härnäst är att kopiera ditt Analytics-ID (Spårnings-id) och koppla ditt Google Analytics till din butik. Hur du gör detta hittar du Här.