Butiksprestanda - mäta trafik

Förstå dina besökare

När du har lanserat din webbutik och börjar driva besökare (trafik) in till webbutiken, känns det oftast som att ta utgångspunkt i hur bra din webbutik fungerar genom antal beställningar du får. Det är inget bra utgångspunkt, speciellt inte i början av företagandet när du verkligen vill ha koll och förstå dina besökare. För annars svarar det sig till som att du har en en fysisk butik, där du inte ser dina kunder tills att de faktiskt har köpt något i kassan och du vänder dig om för att leverera varan. Det går ju inte, eller hur? Det är ju många som inte väljer att handla, som vi vill förstå.

Genom att mäta trafiken du får in, ger det dig väldigt många möjligheter i att förstå dina besökare och hur de faktisk beter sig i din webbutik. Till exempel kan du mäta hur många besökare du har haft i en given tidsperiod, vart de fastnar eller hamnar, vilka sidor som besöks och hur länge – allt för att ge en tydlig förståelse av kundens resa i din webbutik.

Att mäta trafiken är busenkelt idag, det finns så många  mätningsverktyg och den mest populära är gratis. Mätningsverktyget heter Google Analytics och det enda som krävs är att sätta in en kodbit i din webbutik, sedan är mätningen igång.

För att komma igång med Google Analytics, rekommenderar vi Google’s egna guide här.

När det har lagts till och är aktiverad, så kommer du snart att kunna upptäcka hur just dina besökare faktisk använder din webbutik.