Du hanterar själv samtliga länkar som ska hänvisa till en annan plats direkt i butiken.

• 301 är en HTTP-statuskod för en omdirigering som betyder att sidan har flyttats permanent.
  • 302 är en HTTP-statuskod för en omdirigering som betyder att sidan har flyttats tillfälligt.

Redirect-länkar används mest för att man vill dirigera trafik från en sida som har flyttats.  Det kan vara för att t.ex:

• Du har valt att ändra länkadressen för en produkt och nu önskar att hänvisa alla som hamnar på den tidigare länken, till den nya länken.
  • Du har flyttat till Quickbutik, haft andra länkadresser i din tidigare webbutik som har inlänkar från sökmotorer och andra platser på nätet. Du vill nu säkerställa att de gamla länkarna pekar rätt och hänvisar till nya länkadressen istället för att visa en 404-sida och tappa all tidigare länkkraft. Vid en 301-redirect förstår sökmotorer att sidan har flyttats och länkkraften vill förflyttas vidare till den nya sidan – dock aldrig med hela effekten.

Så här skapar du 301- eller 302- länkar:

1. Navigera till Inställningar > Länkadresser och klicka på Öppna.
  2. Under Skapa ny omdirigering fyller du i URI-adressen du vill flytta trafik från t.ex. /product.html/p9484-skor-jensen
    Observera att du måste använda dig av URI-adressen, likt exemplet ovan, och inte hela URL:en. Lär dig mer om URI:er här.
  3. Välj sedan om det ska pekas till en Egen länk, sida, kategori eller produkt.
    Vid val av Egen länk fyller du sedan i URI-adressen du vill flytta trafiken till t.ex. /skor/jensen-komfort
    Vid val av sida, kategori eller produkt väljer du t.ex. den produkten som trafiken ska flyttas till.
  4. Välj sedan om du vill skapa en 301 eller 302 och klicka på Spara.
  5. Klart. Nu kan det ta upp till 30 minuter innan omdirigeringen går igenom.

Du kan enkelt hantera ett större antal länkar och använda dig av vår import och export funktion Skapa och uppdatera URL-omdirigeringar via importfiler (CSV).

Så här importerar du länkadresser:

1. Under Inställningar > Länkadresser klickar du på Importera.
  2. Via knappen Välj importfil kan du importera dina länkadresser. Observera att obligatoriska datafält för inläsning är: from, to_type, to, statuscode
  3. Datafälten innebär följande:

from: Ursprunglig länkadress (utan domän), t.ex. /products/cars/car-model-1

to_type: Egen länk = 1, Produkt = 2, Kategori = 3, Sida = 4

to: länkadress om länk, produkt_id om produkt, kategori_id om kategori, sid_id om sida

statuscode: 301 eller 302

4. Klicka på Starta inläsning.
  5. Efter uppladdning kan du förhandsgranska dina ändringar och välj sedan Bekräfta import.
  6. Klart.