När du arbetar med din butiks sökmotoroptimering och använder Google Search Console för att övervaka din webbplats synlighet, kan du stöta på olika rapporter som indikerar att vissa sidor inte indexerats av Google. Det kan vara bra att veta vad dessa rapporter betyder och hur du bör hantera dem, nedan listar vi de vanligaste orsakerna Google anger för att en sida inte indexerats.

 

Webbadressen blockeras av Robots.txt: 

Google använder robots.txt-filer för att avgöra vilka sidor som ska indexeras. Om Google rapporterar att sidor inte indexerats på grund av robots.txt är det oftast för att sidorna innehåller systemlänkar, exempelvis de under apps eller anpassa tema-länkar. Dessa länkar är interna och avsedda endast för dig, och de ska därför inte indexeras eller visas i sökresultaten. Detta är inte ett problem eller fel som behöver åtgärdas; det är helt enkelt en bekräftelse på att din robots.txt-fil gör sitt jobb korrekt.

Sida med omdirigering:

När Google informerar om att den hittat länkar med omdirigering, innebär det att dessa länkar leder till en ny plats, oftast på grund av att innehållet flyttats. Det kan exempelvis handla om produkter som fått en ny plats i kategoristrukturen. Google noterar den gamla länken och väljer att inte indexera den eftersom målet för länken nu finns på en ny URL. Även detta är en korrekt bedömning av Google och inte ett problem som behöver åtgärdas.

Dubbletter och kanoniska sidor:

Google kan också informera om att det finns dubbletter på din webbplats, där sökmotorn har identifierat flera sidor som liknar varandra och valt en av dem som den kanoniska versionen – den ”riktiga” sidan att indexera. Detta indikerar att Google har upptäckt innehåll som förekommer på flera ställen på din webbplats och har gjort ett val om vilken sida som bör representera innehållet i sökresultaten. Även här är det viktigt att förstå att detta inte nödvändigtvis är ett problem som behöver åtgärdas. Det är en del av hur Google arbetar för att organisera och presentera information på internet.

Hittades inte (404):

Google rapporterar att de hittat en länk som leder till en 404-sida. Det kan vara en gammal sida från en annan webbplats eller en sida som tidigare funnits i butiken men tagits bort. Google kommer troligtvis fortsatt försöka genomsöka och indexera sidan men det kommer ske alltmer sällan om de får samma resultat. En 404-sida är inte nödvändigtvis ett problem, men vill du åtgärda detta gör du det genom att skapa en redirect (301) för sidan. Hur du gör det kan du läsa mer om här.

 

Bra att veta:

  • Mer detaljerad information och fler förklaringar av Googles indexerings-rapport hittas i deras hjälpcenter, här.
  • Google är inte felfria, kika därför gärna igenom de sidor som finns med i rapporten för att säkerställa att bedömningarna är korrekta, det är de i de allra flesta fall.
  • Sökmotoroptimering och indexering tar tid, Google indexerar automatiskt och efterhand vilket kan göra att vissa sidor indexeras snabbt och andra tar längre tid, detta är tyvärr ingenting du kan påverka från Quickbutiks håll.

 

Var detta till hjälp?