Att starta en webbutik går snabbt, men att få besökare och beställningar är lite klurigare. Det kan vara svårt att veta vart man ska börja därför har vi samlat våra bästa tips för att komma igång med försäljningen.

1. Syns du inte – finns du inte?

Börja med att ta reda på var din målgrupp befinner sig och se till att nå dem via rätt försäljnings- och marknadsföringskanaler. I vår kurs så väljer du rätt marknadsföringskanaler finns flera förslag på hur du kan välja rätt kanal utifrån din målgrupp.

Många marknadsföringskanaler går även att koppla din butik, vilket möjliggör att du kan du sälja från fler kanaler. Nedan finner du försäljningskanaler som du enkelt kan aktivera och koppla till din butik:

Kom ihåg! Att välja försäljnings- och marknadsföringskanaler är inget du gör en gång utan du behöver ifrågasätta och testa nya saker med jämna mellanrum. Genom att ha din målgrupp i åtanke blir det mycket enklare att pricka rätt.

2. Gör det enkelt för dina kunder att slutföra sitt köp

Vad är det som gör att vissa webbutiker har en slags WOW-känsla när man besöker den och andra inte? I grunden handlar det om att göra det så enkelt som möjligt för dina kunder när de handlar i din webbutik. Detta uppnår du genom att bland annat ha så få steg i din betalningsprocess som möjligt, vilket kommer öka chansen för att kunden slutför köpet.

I vår kurs varför känns vissa butiker proffsigare? finns en hel del konkreta exempel på hur du uppnår den där WOW-känslan i din butik. T ex. hur du kan tänka när du strukturerar dina kategorier, menypunker och butikens utseende för att leda besökaren dit du vill – till att slutföra sitt köp.

3. Uppmana till köp direkt

Öka behovet för köp genom att ge dina kunder erbjudande som gör att de vill handla från din webbutik direkt. Detta kan göras på flera sätt i butiken som t.ex:

• Sätt upp kampanjer, det vill säga erbjudanden under en bestämd tid. Det finns olika sätt att lyfta uppmärksamma kunderna om ditt erbjudande i din webbutik. Några exempel på funktioner som är användbara för detta är:
    • Rabatter som du kan använda i alla prisplaner.
    • Avancerade rabatter som mängdrabatter, ta 3 betala för 2, stafflade priser och mer. Denna funktion ingår i vår prisplan Pro.
    • Ribbons, popups och notiser som ingår från prisplan Standard.
  • Använd dig av lagersaldot genom att te.x ange i produktbeskrivningen ”bara 2 varor kvar för detta priset”
  • Ge dina kunder möjlighet att förbeställa produkter som tillfälligt är slut i lager.

4. Sälj mer i kassan

När en kund nått kassan kan du uppmärksamma dem om produkter som kanske har ett specialpris för tillfället, som är populära eller som du helt enkelt vill öka försäljningen på. Detta är möjligt med funktionen Merförsäljning i kassan, som ingår i prisplan Pro.

5. Påminn om övergivna varukorgar

Att kunder lägger varor i varukorgen utan att genomföra köpet är ett vanligt fenomen. Därför är det viktigt att skicka en påminnelse till kunden om att deras produkter ligger kvar i varukorgen för att öka chansen att de slutför sitt köp.

Med funktionen Övergiven varukorg som ingår i prisplan Pro och Standard, kan du påminna dina kunder om deras övergivna varukorg.

6. Använd nyhetsbrev

Att skicka ut nyhetsbrev är fördelaktigt av flera skäl. För det första, det skapar en direkt kommunikationskanal med dina kunder och håller dem informerade om exempelvis nya produkter och kampanjer. Dessutom kan det öka kundengagemanget och bygga varumärkeslojalitet genom att skapa en personlig och kontinuerlig relation. Nyhetsbreven ger också möjlighet att erbjuda exklusiva erbjudanden och rabatter, vilket kan stimulera försäljningen och öka konverteringsfrekvensen bland befintliga kunder.

Vi har en koppling till nyhetsbrevstjänsterna Mailchimp samt GetaNewsletter, funktionen ingår från prisplan Standard. Hur du aktiverar denna kan du läsa mer om här.